Tuinarchitectuur

Vrijblijvend gesprek

Het is belangrijk dat je tuin een eigen ziel krijgt. Je moet je prettig voelen in je tuin. De tuin moet een afspiegeling zijn van wat je mooi vindt, hoe je bent en hoe je denkt. Maar hij moet ook overzichtelijk blijven, zodat je niet ten onder gaat aan veel onderhoud. Om dat te bereiken, moeten er gerichte keuzes gemaakt worden. Het moeilijkste in die route is jezelf te beperken. Dus niet te veel willen, maar prioriteiten stellen. Het is verstandig tijdschriften en boeken door te bladeren en alle voorbeelden die je mooi vindt, uit te scheuren of te markeren, zodat er een verzameling aantrekkelijke voorbeelden ontstaat. Vooral door veel te kijken kun je bepalen wat je mooi of lelijk vindt, wat je wil en niet wil.

 

Als u min of meer een beeld gevormd hebt van wat u verwacht van uw nieuwe of 'verbeterde' tuin, kom ik graag bij u langs voor een vrijblijvend gesprek om kennis te maken met u / uw gezin en met uw tuin. Na dit gesprek bezorg ik u een offerte per mail voor een tuinontwerp op maat.

 


  

Opmeting

Wanneer u akkoord gaat met de offerte, kom ik opnieuw bij u langs om de tuin en de gebouwen op te meten.

 


Voorontwerp met 3d-visualisatie

Ontwerpen is kiezen, het hele proces door. Als tuinarchitecte is het ontwerpen van mooie tuinen mijn passie. Het grote voordeel is dat ik vanuit de zijlijn u begeleid in het ontwerpproces en soms makkelijker keuzes kan maken dan uzelf. Er moet gekozen worden voor een tuinstijl die bij u past, maar ook voor vormen, materialen, kleuren en planten. Neem er de tijd voor, want in tegenstelling tot een interieur, moet een tuin enkele jaren groeien voordat deze mooi wordt.

In een standaard voorontwerppakket wordt het gedetailleerde en ingekleurde grondplan aangevuld met 3d-zichten vanuit verschillende standpunten.

De opmaak van een voorontwerp neemt ongeveer 3 weken tijd in beslag, te rekenen vanaf de opmeting.

Voorbeelden Klassiek

View the embedded image gallery online at:
https://liniusontwerp.be/tuinarchitectuur#sigProId04c23ac78d

Voorbeelden Modern

View the embedded image gallery online at:
https://liniusontwerp.be/tuinarchitectuur#sigProId922bd47276


Ontwerp

Van zodra u het voorontwerp ontvangen heeft, kan u rustig de tijd nemen om de voorstellen te bekijken. Wanneer u de grote lijnen van het ontwerp met behulp van paaltjes en koord ter plaatste uitzet, kan u beter inschatten of het plan aan uw verwachten voldoet. Belangrijk is het om na te gaan of het terras groot genoeg is, de paden breed genoeg, de plantvakken niet te groot/klein zijn,... Iedereen heeft een ander idee over de ideale tuin. Dus uw gedachten moeten de basis blijven vormen van het ontwerp.

Van zodra u weet wat u wil veranderen aan het plan, wordt het grondplan aangepast en opnieuw aan u bezorgd. Pas wanneer u helemaal tevreden bent over het ontwerp. Gaan we verder met het uitwerken van een beplantingsplan, een materialenplan en een matenplan.

 


 

Beplantingsplan

Wanneer het ontwerp definitief goedgekeurd is, volgt de opmaak van een beplantingsplan. Op dit plan wordt met behulp van symbolen en kleurvlakken de locatie van elke plantensoort duidelijk gemaakt. Bij elke plantengroep staat de Latijnse naam en het aantal stuks vermeld. Aanvullend ontvangt u een overzichtslijst van de gebruikte planten met de Latijnse en Nederlandse naam, het totale aantal en enkele foto's.

Bomen die nooit blad verliezen zijn er niet, net zo min als planten die het hele jaar door bloeien. Het is onmogelijk een onderhoudsvrije tuin te maken. We kunnen in een ontwerp wel zoveel mogelijk naar de ideale situatie streven.

Bomen vormen het plafond van de tuin. Ze doseren het licht, vormen een mooi tegenwicht tegen de muren van het huis, werken zowel optisch als gevoelsmatig ruimtevergrotend (omdat je eronderdoor kan lopen), trekken vogels aan, enz.

Hagen hebben het voordeel dat ze weinig ruimte innemen, toch groen zijn en afhankelijk van hun hoogte voor privacy en bescherming kunnen zorgen. Het zijn mooie elementen om de vormgeving van een tuin mee te versterken. Hagen hebben maar één nadeel, ze moeten regelmatig geknipt worden. In ieder geval één keer per jaar, liefst twee keer per jaar en sommige snelgroeiende soorten zelfs meerdere keren.

Heesters kunnen op verschillende manieren in een tuin toegepast worden. Hoge heesters langs de rand zorgen voor privacy en beschutting of ontrekken kale en lelijke plekken aan het oog. De middelhoge en lage heesters dienen vooral als opvullers.

De verdere invulling kan gebeuren met klim- en leiplanten, vaste kruidachtige planten, bol- en knolgewassen, kruiden, één- en tweejarigen.

 

View the embedded image gallery online at:
https://liniusontwerp.be/tuinarchitectuur#sigProIdc54dad8f9c


 

Materialenplan

Dit gedetailleerde plan geeft per zone het voorgestelde materiaal met de m² of lopende meters weer. Volgende elementen zullen terug te vinden zijn op het plan:

  • de verschillende soorten verharding (klinkers, tegels, hout, kasseien, siergrind),
  • de verschillende soorten boorden (verzonken boorden rond bv. klinkers, blauwe hardsteen boorden rond blauwe hardsteen tegels, boorden rond plantvakken,...),
  • de plantvakken voorzien van boomschors,
  • het gazon,
  • de constructie-elementen (tuinhuis, droogmolen, composthoek,...)
  • de lichtpunten (padverlichting, grondspots,...)

Het materialenplan is handig als u de tuin zelf gaat aanleggen. De hoeveelheden van alle materialen kan u gewoon doorgeven bij uw leverancier van de tuinmaterialen.

Bent u van plan de aanleg (bv. de bestratingswerken) uit te besteden aan een aannemer; dan kan u hem het materialenplan bezorgen voor het opmaken van een nauwkeurige offerte. Het vergelijken van offertes van verschillende aannemers wordt hiermee ook vereenvoudigd, het basisplan voor de prijsopgave is immers voor iedereen dezelfde. Uiteraard maken wij ook graag vrijblijvend een offerte voor aanleg van de tuin (volledig of gedeeltelijk).

 

View the embedded image gallery online at:
https://liniusontwerp.be/tuinarchitectuur#sigProId1654542ab6


 

Matenplan

Een overzichtelijk plan met alle afmetingen, zodat u onmiddellijk aan de slag kunt om alles uit te zetten.

 

View the embedded image gallery online at:
https://liniusontwerp.be/tuinarchitectuur#sigProIdbc757da861

 

 

 

Contact

Linius Tuinen

Rothstraat 50
3290 Schaffen-Diest

013/29.65.81 - 0497/86.68.16

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

O.nr.: BE0811.411.631

Actueel

zaterdag, 07 januari 2017

Verhuur van professionele mollenbestrijder / vergasser

Bent u het werk van de mollen en woelratten in uw tuin ook grondig beu ? Aarzel niet langer en…

zondag, 02 oktober 2016

Totaalproject tuinaanleg in Bekkevoort

In volle uitvoering afgelopen najaar en deze winter...

zondag, 19 juli 2015

Zonneterras met verhoogde vijver en waterval in Diest

De waterval bij deze verhoogde aluminium vijver filtert alle geluiden van de stad.

Lees meer...

Ouder nieuws lezen...